Vælg en side

Kobberet og os ! 

I TOR Nørretranders bog : Afskaf affald, får man viden om de udfordringer vi allerede har haft længe, nemlig at sikre øget genanvendelse af mange af vores metaller ! For en del metallers vedkommende er der tale om, at de ikke længere er mulige at udvinde på jorden om ca. 50 år !

For kobbers vedkommende er det oplyst, at vi allerede har brugt halvdelen af det kobber, der kan udvindes ! Det skønnes at den totale mængde kobber ressource er på ca. 1500-2500 mill. ton. Det der er til udvinding anslås at udgøre 300 – 950 mill. ton. Vi har allerede hentet halvdelen af alt det kobber der er, og nu anslår man med udvinding af 10 mill. tons kobber om året, at det sidste rækker til 50 år.
Det forudsætter at produktionen holdes i de rige lande ! Hvis andre dele af verden kommer med er det naturligvis et kortere forløb. Så er der ikke mere kobber at udvinde ! ( Afskaf affald s. 28-31)

Tor Nørretranders fortæller at løsningen er at se på det vi allerede har. Vores verden er fyldt med kobber og andre vigtige metaller. Vi skal genanvende alt det kobber vi sidder på og står ved. Det findes mange steder. I bygninger, biler, lokomotiver, elektronik, nøgler, kogegrej og så videre.

Vi skal med andre ord bevidstgøre vores tanker om affald ! Vi skal ændre system, tankegang, adfærd og handling!

Mine tanker ved at læse om dette er :

at vi må i højere grad følge den udvikling. Vi må blive bedre til at snakke omstilling!
at vi på ca. 60 år har formået i den grad at ødelægge vores jord !
at vores ubegrænsede forbrug af alt, har gjort os til forbrugsslaver og givet os et stærkt forringet værdisæt !

Vil vi ændre på denne verden er vi nødt til at begynde at skabe andre værdier og moraler !
Det vil blive en stor udfordring, for dem der gør os til forbrugsslaver har stadig magten, og de vil være store at kæmpe imod.

Det er spændende at finde nye veje i dette samfund. En af vejene er gå imod noget der er forkert. Det er forkert, at store firmaer bestemmer vores forbrug, smag og vaner. De har ofte en helt forkert moral for samfundsbidrag !

For at kunne gå imod noget må vi selv erkende ! Det er i vores adfærdsændringer et produktmarked kan rystes. F. eks. den dag hvor en ny Iphone annonceres, da er det nu en kæmpesucces før den kommer på markedet. Alle veje til et behov for en ny Iphone er lagt. Firmaet har dannet vores adfærd så vi straks køber den sidste nye. Tænk hvis vi pludselig ændrer adfærd ?

En langt mere pragmatisk adfærd vil være til fare for de meget store og styrende virksomheder. Så lad os blive lidt mere pragmatiske og samle affald og snakke mere med hinanden.

VI har på 60 år forbrugt i en grad ingen tid før har kendt! Og vi har måske gjort det i en særlig rus af, at vi kan det hele og nu var vi godt nok kommet i industriens og teknologiens tidsalder.

Fra mine forældre var omkring 50 gik det for alvor stærkt på landet, hvor jeg kommer fra ! og da de nærmede sig 80, var min generation trådt i virkelig forbrugskarakter, og det har vi så fortsat med indtil nu, hvor vi vågner af rusen og ser, mærker og føler alle tømmermændene. Ikke bare selve jorden har taget skade, det har dem der bor på den også. Både mennesker og dyr !

Det er ufatteligt at det er gået så hurtigt !

Så nu er det vel på sin plads at bidrage til bedring, hvis det lader sig gøre. Det føles rigtig også selvom det er i de små skridt !