Vælg en side

Har netop talt med min datter, der studerer i Bolivia ! Vi kom ind på mange emner omkring netop det at gøre noget på en anden måde ! Det er et stort emne! Det er komplekst, men det er værdigt at tænke på det !
Hun nævnte kort et besøg på en fri/ privat grundskole i Bolivia ! En skole hvor afsættet var barnet og læringsprocesserne var forbundet med projekttænkning !
Sådan en skole har jeg været skoleleder for i Danmark, og de børn der gik der, fik et skoletilbud der var fyldt med oplevelser, lydhørhed, projekter og dannelse i inspirerende og trygge rammer. Så slip den voldsomme styring af børn ! og vis vores børn mere værdighed og demokrati !

I torsdags så jeg : Tour du Faso i TV ! Det var en fantastisk udsendelse om et cykelløb ! Et koncept a  la tour de France, men med helt andre kulturtoner !
Netop fordi konceptet er bygget over det toptunede Tour de France, men uden profitmagernes dominans, bliver det et cykelløb med afrikansk kultur og værdier i synlig kontrast ! Og på en måde synliggør det pengemaskinen Tour de France på en aldeles fin måde. Her er et cykelløb, der gør tingene på en anden måde! Det bør ses med de briller, at man kan gøre noget på en anden måde ! Det kan i den grad måle sig med Tour de France i koncept, udtryk og autencitet! Og vi kan lære meget af det !
Vi kan lære at respektere hinanden på et mere autentisk niveau. Vi kan lære at at pille noget af glamouren af og fokusere på andre værdier, som hjælpsomhed, tilfredshed og afslappethed !
Vi kan også lære at klynke mindre og være seje  og positive i stedet for ! VI kan tage til Afrika for at lære om kultur, fest og nye former !

 Det er forhåbentlig vækkende at sige : ” Vi vil gøre noget andet!” eller ” Gør noget andet !” Apple koncernen havde stort held med ” Think different !”
Det er gode slogans, for selvom Apple udnyttede det 100% business orienteret, så prikker det i hjernen, når man ser disse statements !
Det prikker til den idé, at vi har flere handlemuligheder i vores livsstil ! Vi må ikke give op ! Vi må fortsætte med at udvikle det, at vi kan gøre noget på en anden måde ! 

Hvad er det vi vil gøre anderledes ? Kan vi overhovedet gøre noget anderledes? Har vi opbrugt kvoterne for at gøre noget på en anden måde set i et historisk perspektiv ? Historien er allerede fyldt med emner, som bare bliver gentaget i nye forklædninger og årstal!

Skulle der skrives en absolut anderledes historie, ville det være århundredet, hvor alle befolkninger stod sammen for at redde kloden ! Det ville være en ganske ny historie, og jeg skulle ikke ha´noget imod at være en del af den !
NU har det ikke før været påkrævet at tænke på klodens tilstand ! Alene det er en ny udfordring! At vi skal gøre noget sammen i befolkningerne er anden ny udfordring, og mildt sagt vel nærmest umulig ! 
Tænk hvis vi kunne lægge profit, magt og grådighed bag os i en skala, der kunne etablere  en fælles følelse for kloden ! Kunne vi det ville meget se anderledes ud !

Hvilke værdier er det vi ønsker for vores samfund, for vores familie og for det enkelte menneske ?

Jeg er næsten sikker på, at man vil nævne gode værdier som svar på sådan et spørgsmål ! Måske noget i stil med :
Vi ønsker et samfund hvor alle bidrager til velfærd, 
Vi ønsker et sundt, lykkeligt og harmonisk liv i vores familie !
Vi ønsker for det enkelte menneske, at det må leve i overflod af lykke med en god selvforståelse og respekt for andre mennesker!

Her er en virksomheds værdiprofil !


 • Samarbejde – Vi samarbejder for at sikre de bedste løsninger
  og afsætter de nødvendige ressourcer hertil. Samarbejde giver mulighed
  for indflydelse og vidensdeling.
 • Åbenhed – Vi taler åbent
  sammen på en ærlig og ligeværdig måde med respekt for og tillid til
  hinanden og accept af hinandens forskelligheder.
 • Resultatorientering – Vi opstiller klare mål med angivelse af
  succeskriterier, lever op til de aftalte mål og synliggør resultaterne.
 • Ansvar – Vi påtager os ejerskab og engagement for at nå virksomhedens
  mål. Vi er bevidste om egne roller og evner og deltager aktivt i
  beslutningsprocesserne.
 • Udvikling – Vi udvikler virksomheden,
  dens ledere og medarbejdere, så vi dels lever op til fremtidens krav,
  dels påvirker udviklingen og samtidig er en attraktiv arbejdsplads.

Den pågældende virksomhed gør måske det den skriver !? og i så fald er det bare om at lære af den ! 

Lad os i det mindste prøve, at skue til den side, hvor vi gør noget andet !
Der er masser af udfordringer ! Vi kan for at bevare fokuspunkter huske på Brundtlandrapporten fra 1987, hvor der for første gang nævnes hvad vi bør gøre, for at sikre vores fælles fremtid !

Menneskeheden har muligheden for at gøre
udviklingen bæredygtig – til at sikre at den imødekommer de
øjeblikkelige behov uden at gå på kompromis med de fremtidige
generationers mulighed for at sikre deres behov. Begrebet bæredygtig
udvikling indebærer visse grænser – ikke absolutte grænser men
begrænsninger som den eksisterende teknologiske situation og sociale
organisation pålægger miljøressourcerne, og begrænsninger som hænger
sammen med biosfærens evne til at absorbere virkningerne af menneskenes
handlinger.”

Og videre:
I
sidste ende er bæredygtig udvikling dog ikke nogen endegyldig tilstand
af harmoni, men snarere en ændringsproces hvor udnyttelsen af
ressourcerne, styringen af investeringerne, retningen for den
teknologiske udvikling og institutionelle ændringer kommer i
overensstemmelse med fremtidige
såvel som nutidige behov.” ( kilde miljøstyrelsen) 

Så når vi som forbrugere, borgere og mennesker begynder at stille spørgsmål til den effektive, grådige og distancerende verden, så er det godt for vores fælles fremtids forståelse ! Og når vi har stillet spørgsmålene kommer der nye ideer, som vi kan gribe ! Kan vi ikke ændre den effektive grådige verden, kan vi true den ved at gøre noget andet ! og det er verdens sundeste trussel !