Vælg en side

Jeg kan godt li`den overskrift.

Overskriften kommer egentlig fra ” Burning man”, som er en årlig event i Nevada ørkenen.
Det er en uge hvor deltagere dedikerer tiden til fællesskab, kunst, iværksætteri, afslapning og selvværd uden at efterlade sig spor. “Leave no trace.”  

Hvert år er der en kæmpestor mand, der bliver brændt af. Det er kulminationen på eventen og jeg tolker det som en ny kraft til kreativitet og bevidsthed.

Et samfund i Nevada ørkenen i en uge i hamrende hede for omkring 70.000 mennesker. I samfundet er der ingen penge, man bytter sig til alt. Når ugen er omme er der intet spor af eventen. Intet affald.

“Leave no trace” er blevet til “leave no trash”. Det kan jeg bedre forstå og
forholde mig til. Det er en enkel og ligetil tankegang.

Det emne var en del af en workshop jeg deltog i arrangeret af Hjørring AVV. Den workshop havde som tema to events. Den ene var Roskilde festivalen, som repræsenterer det samme antal gæster som Burning Man. Der er selvfølgelig flere forskelle, men en af dem er affald.

Roskilde festivalen har fokus på affald, men der vil gå mange år før den efterlades uden spor.

De er ikke nok at man sætter flere plakater, containere, nudging programmer op. På Burning Man er der ingen affaldsspande.
Så det handler om kultur, adfærd og tradition. Det er ikke så nemt at ændre, men alligevel interessant fordi Roskilde festivalen også er et billede på vores samfund her og nu.
LEAVE NO TRASH måtte gerne vågne i bevidstheden på flere planer. Ikke kun affaldet der tabes hvor man står, altså en fysisk handling, men også det mentale, det sociale, det kulturelle plan.
Roskilde er kendt for den store fest med varme og glæde til alle og enhver. Det er mediedækket som den store sociale, kulturelle og fælles fest. Det er en form for NO TRASH på det menneskelige niveau.

 Jeg hører og læser kun om styrkede fællesskaber på den festival, og det ville være fantastisk om noget af den styrke kunne bæres ud af festivalen med en vis holdbarhed. Desværre er det ikke en sket, for virkeligheden udenfor Roskilde festivalen er alt andet end fest og farver. Mange af dem der deltager ytrer sig om, at det netop er den frihed og glæde ( og selvfølgelig musikken ) de kommer for at opleve år efter år. De slipper hverdagens trængsler og tager luft på Roskilde år efter år.

Jeg tror vi har brug for at tænke mere i LEAVE NO TRASH på arbejdet, i familien, i skolen, på institutioner, på vejene, i butikkerne, i politik ja overalt hvor vi færdes. Leave beauty. Leave peace. Leave friendship. Leave respect. osv.
og på engelsk lyder det bare bedre.
Man er altid velkommen til at kommentere.