Vælg en side

” Danmark nu blunder den lyse nat”  er en af de sange der synges i skolen, på højskoler og efterskoler og mange andre steder.
” Danmark mit fædreland – dig elsker jeg”
I mit liv har disse sange været en del af mig. Det var herfra min kulturopdragelse blev dannet. Jeg elskede de sange, for de gav mig bånd, fællesskabsfølelse og tilhørsforhold. De gav mig syn på natur og kultur.

Nu bryder jeg mig ikke længere om dem.
Min kærlighed til Danmark og min kultur er blevet besudlet af nationalismens dyrkelse og retorik.
Jeg ser nu på sangene med skam. Jeg er flov over os og vores kultur.

Som friskoleleder var morgensamling en del af dagen, og jeg var stolt og glad for denne samling. Her blev børnene en del af den danske kultur og de lærte sangene. De kom helt ind i sjælen og blev en del af deres børnelæring. Sangenes poesi med historie, frisind og natur blev en del af vores dannelse.

Vores stolte historie og bevidstheden om frisindet, har fået alvorlige ridser og skampletter.

Nu taler man om madvaner og bruger tid på frikadelledebat, hvor man i stedet burde være optaget af vigtige emner, som kan ændre hele vores livsgrundlag på kloden.

I mange måneder har debatten om flygtninge fyldt medierne, og eklatant sjusket politisk planlægning har fået lov at stå til skue for os allesammen. En flygtningedebat, der præsenterer et politisk makværk af dimensioner.
En planlægning og forudsætning, der burde være forberedt ved et simpelt kig i krystalkuglen.

Affald, miljø og klima burde være det, der fyldte spalterne, sammen med en varm og venlig retorik overfor vores fremmede venner.

Globalt udsyn, åbenhed og nysgerrighed på verden, burde være vores mærkesag i et lille land.

Men vi vil hellere lukke os og udvikle os til et stupidt land, hvor de største sager er smykker og frikadeller.

I et målstyret land ser jeg ingen mål, kun impulsstyring. Politiske projekter popper op, besluttes i al hast og et nyt projekt dukker op, besluttes i al hast. Det virker ukontrolleret.

” Danmark mit fædreland – vågn ”