Vælg en side

Josef Stieglitz er en amerikansk professor i økonomi. Han modtog i 2001 Nobelprisen i økonomi, og har lavet utallige oplæg om ulighed, utilregnelighed i bruttonationalproduktet, kritik af den nuværende markedsøkonomi samt bud på fremtidens økonomiske modeller.

Han siger, at der ikke er noget alternativ til bæredygtighed ” Environmental sustainability is a requirement not an option” og på en konference i Helsinki udfolder han de problemstillinger og opgør, der må ske i fremtiden. Selv for en amatør og med begrænset økonomisk indsigt, er der meget at lære og meget man kan nikke og ønske vil ske.

https://www.youtube.com/watch?v=XEZz4-9uMqc

Det jeg forestiller mig er at økonomer, politikere, meningsdannere og medier sætter sig ned og beslutter at lytte til de økonomer, der har gennemskuet de politiske og økonomiske styrings mekanismer, og bliver enige om, at de nu vil arbejde for en bedre verden socialt, bæredygtigt og økonomisk.

Jeffrey Sachs er også økonom og er leder af FN´s Sustainable Development Solutions Network, og har dermed været med til at forme de 17 verdensmål.

Han kritiserer skarpt sit eget land og sender samtidig et alvorligt nødråb til de magthavere, der tror at verden kan blive ved at tåle deres tåbelige og grådige handlinger.

Han roser Europa for deres måde at gøre tingene på. Det er godt med lidt ros, selvom man godt kunne ønske sig mere handling og overblik. Se endelig også med.

https://www.youtube.com/watch?v=fWPCkoY5T8U

Jeg kan godt blive bekymret, når jeg ser manglen på bæredygtige beslutninger i de øverste led af de politiske og økonomiske hierakier rundt omkring i verden. Det virker af og til, som om de slet ikke har fattet noget som helst. De taler i mine ører stadig overvejende ud fra modeller, der tilhører en tid, hvor klima, bæredygtighed og miljø ikke var opfundet. De nævner kun nødtvunget disse ord. De er ikke en del af deres vilje og viden.

Jeg håber at både Stieglitz, Sachs og mange andre toneangivende bæredygtigheds fortalere kan blive hørt og være toneangivende for den acceleration der er behov for.

I dag er det blevet lettere at foretage bæredygtige valg. I hvert fald indenfor visse områder, såsom fødevarer, rengøringsmidler, tekstil og meget mere er på vej.
Det er rart og hjælper os forbrugere til nemmere og hurtigere at kunne vælge.

Det er helt sikkert at den vej vil fortsætte. Forbrugerne står mere og mere sammen om at kræve bedre produkter, velvidende at vi slet ikke er tæt på et mål, når det handler om spild, emballage, affald.

Jeg har fornylig læst om en undersøgelse omkring bæredygtighed og forbrugere, hvor immaterielle behov får øget betydning og værdi. Det vil sige vi værdsætter mere og mere fællesskab, natur, sysler og sansninger. Det er opløftende for vores måde at leve på.

I dag er der også meget mere fokus på virksomheder og iværksættere, der har taget historien ind i virksomheden. Fermentering, permakultur, plantefarvning, honningbier, gamle kornsorter, håndværk og genanvendelse af mange materialer. Sammen med ny teknologi og eksperimenter dukker der helt nye metoder og produkter op.

Hvis vi fortsætter ad den vej for at passe bedre på vores planet og samtidig får sorteret ud i de dårlige frugter i toppen af pyramiden, så er det en bedre verden vi kan vågne til.

Det er påkrævet, opnåeligt og det kan kun gå for langsomt.

Jeg er helt vild med en ny tid, et nyt mindset, en ny historie.