Vælg en side

Hvert eneste år producerer vi 800 kg. affald pr. person i Danmark.

Det kræver en del arbejde at få købt så mange forskellige ting, så vi hver især i gennemsnit kan komme op på den mængde. Vi slæber hjem af poser, emballage, mad, tøj, elektronik og alt muligt andet. Så smider vi en hel masse ud igen, og når det hele regnes ud havner vi på 800 kg. pr. mand.

Den rutine gentager vi igen og igen, og så har vi vækst. Vi knokler virkelig for at kunne nå det hele.

Hvis vi ændrer på affaldsmængden, ændrer vi på meget andet. Vi ændrer på indkøbsvaner, forbrug, tid og interesser. Hvis vi besluttede at vi ville producere mindre affald, ville det få stor betydning for en masse led i vores forbrugskæde. Vi ville kigge os om efter andre værdier. Hvor spændende!

Nu ved vi, at vores ressourcer er knappe, og for at vi kan bevare nogen af vores råstoffer skal vi sortere vores affald. Det giver os mere at lave omkring affald, så vi kan lige så godt blive ven med affaldet. Det kan lige så godt blive sjovt at sortere, og dermed bidrage til, at noget af det bliver anvendt igen. Det pynter da lidt på mængden.

Hvem er det der hjælper os med at producere alt det affald?

Er det industrien? Er det vores vaner? Er det vores afmagt? Er det vores behov? Er det politikere?
Er det noget andet?

Det er nogen eller noget ! Det hele er noget vi har skabt.

Hvad skal vi lave, hvis vores affaldsproduktion bliver mindre? Jeg tror der er meget vi kan finde på.