Vælg en side

Jeg så Ramasjang sammen med mit barnebarn, der skal begynde i skole i denne uge.
Ramasjang havde valgt at sende et indtryk, en appetitvækker eller et billede på første skoledag anno 2016.

Optakten var indkøb af en piges valg af skoletaske, to piger filmet omkring deres valg af kammerater og til slut den store dag, første skoledag.

Jeg var opsat på, at nu skulle vi se noget friskt og fantasifuldt som ville skabe en positiv forventning til første skoledag.

Jeg ville se børn der skabte skole. Jeg ville se børn der spillede videogames, og som ville fortælle om de spil, de gerne ville spille i skolen. Jeg ville se drenge, der skattede og tjattede til hinanden og lavede sjov. Jeg ville se børn lave robotter og fortælle om hvad de kunne.
Første skoledag ville være sjov – måske med underholdning og senere ville jeg se et fantasifuldt rum med farver og børn der legede eller snakkede. Måske fortalte de om deres forventninger og spillede noget sammen. Lærerne guidede og snakkede med børnene.
Første skoledag i et grønt lokale. Planter i potter og en skøn oase.  En påbegyndt samling af genbrugsmaterialer. Det kunne der også snakkes om. Et lille STUMP arrangement, måske.

Det vi så var piger, der på fornuftig og gammelklog vis, talte om deres rokketænder. Et lille skænderi om udfyldelse af et skema med navne på dem man gerne ville være i klasse med.

Lidt leg på en gynge med sangen : ” Under den hvide bro”

Et stædigt valg af en lyserød skoletaske anno 1985 eller deromkring.

Første skoledag med den danske sang: ” Jeg er havren – jeg har bjælder på” og en tale fra skolelederen: ” Velkommen til jeres første skoledag. Vi er i skolens gymnastiksal. En gammel velbevaret sal og den vil I lære at kende de næste ti år. Vi passer på den og vi er en skole med traditioner og dyder og det er det I skal lære her. ” ( se talen på Ramasjang)
Derefter i klassen, hvor den første opgave bliver stillet. En mappe med kopiark og det første er en tegning af to børn og en ramme, hvor børnene skal skrive deres navn.

Jeg var i tvivl om hvilket år jeg var i. Det kunne da ikke være 2016!!! Det var mere lig 1962 eller deromkring.
Hvor var robotterne? Hvor var de elektroniske medier ? Hvor blev børnene hørt ? Børnenes forventninger var også blot, at de skulle lære at skrive formbogstaver, at læse, at regne.

Jeg er forbavset over at Ramasjang vælger sådan en type skole til at repræsentere det danske skolesystem anno 2016. En skole med nøjagtig samme struktur og indhold, som de sidste 60 år. ( nok mere)

Der er virkelig lang vej til en moderne skole med bæredygtighed, fællesskab, oplevelser, selvstændighed, eksperimenter, udeskole, videogames og et nutidigt børneunivers.
Hvis mit barnebarn kommer til at kede sig i skolen, er det et sundhedstegn.

Det var en gyser af de store, at vi er så langt bagud i vores skoletænkning, og ramasjangs journalister har valgt den skole som et eksempel på vores skolesystem. Virkelig old school.

https://www.dr.dk/tv/se/klassen/klassen-1-7#!

IMG_8873