Vælg en side

Repair Café er et nyt begreb i vores samfund. Det betyder på dansk en reparations café, altså et sted hvor man kan få ting repareret og der er mulighed for at få sig en kop kaffe og te. Det primære er reparationen og snakken og stemningen omkring det at løse et problem. At få sit emne fixet, så det dur igen.

Vi har gennem historien været dygtige til at reparere ting, og det har i mange generationer været en generel holdning at man reparerede sine ting. Den industrielle periode ændrede på denne holdning og adfærd. Nu var det nemmere og billigere at købe nyt. Smid væk og køb nyt. Den adfærd har været herskende i årtier og det er stadig ofte billigere at købe nyt.
Men vores forbrugsvaner er ved at ændre sig fordi vi er blevet meget mere miljøbevidste, og ved at det med at blive ved at forbruge af jordens ressourcer er et forbrug med udløbsdato på et eller andet tidspunkt.

Derfor er der nogen i blandt andet Holland og USA,  der har fundet på at genskabe trenden med at reparere.

Det betyder at der skabes mere opmærksomhed på at bevare og erstatte den korte lykkefølelse i et nyt indkøb med en ligeså værdifuld lykkefølelse i at beholde.

Hvilken følelse har jeg ved at købe en ny vandkedel ? Måske den giver en tilfreds følelse, fordi farven nu er afstemt til resten af rummet eller fordi den har et smartere design.
Hvilken følelse har jeg ved at reparere min nuværende vandkedel? Nu kan den godt holde lidt længere og sejt at den kunne repareres. Det er jeg glad for, fordi jeg ikke synes det er specielt interessant at købe en ny vandkedel.

Oveni har jeg sparet miljøforbruget for plast, metal og andet elektronik. Det gør mig virkelig glad.

Den tankegang spreder sig mere og mere, og derfor er det nye begreb Repair Café en fantastisk mulighed for folk, der gerne vil bevare.

Når det handler om tøj, har man af og til nogle favorit bluser eller bukser, og så er det bare ærgerligt, når de går i stykker. Der kan man blive virkelig glad for at få det repareret.
Cykler glemmer man ofte at smøre eller sørge for almindelig vedligeholdelse, og man kommer aldrig til cykelsmeden, for cyklen kører da, selvom et par gear ikke virker eller den trænger til smøring.
Men på Repair Cafeen kan man få den slags lært og lavet, og det kan gavne både cykelsmeden og ejeren.

Elektronisk legetøj har kun fungeret kort tid og så går det i stykker. En Ipad kan ikke tænde eller noget er galt med computeren.

Symaskinen kan ikke længere lyse eller undertråden springer for hurtigt. Alt dette kan man få kigget på, vurderet og måske repareret.
Da vi startede vores Repair Café op i Odense var jeg overbevidst om, at en del reparationsarbejde skulle udføres af ældre borgere med kendskab til reparation. Det er slet ikke tilfældet. De frivillige i vores netværk er både unge og ældre, og de er alle særdeles kompetente.

På cafeen kan man købe sig en billig kop kaffe eller te, og drikke den af krus eller kop. Det er dog ikke den del, der optager folk mest. Det er processen i reparationen og snakken om tingen eller noget andet, der er første prioritet, og folk venter gerne fordi det er spændende at kigge på en reparation og deltage i den, og det er rart at få sig en snak om forbrug og holdbarhed.
De mennesker der besøger Repair Cafeen og dem som arbejder som frivillige skaber sammen en aktiv energi og god atmosfære.
Den mission er forbundet med mange tilfredse følelser og det er netop det, der skubber vores tankegang i en bæredygtig retning.

Vi producerer ikke kun reparation og bedre vedligehold, men også bæredygtig tankegang og netværk.

Vores ønske er at reparationstrenden vil vokse og dermed skabe grobund for nye tankegange og adfærd i et forandringsvenligt samfund.

I andre dele af verden er det helt naturligt at reparere, fordi det ofte er en økonomisk umulighed at anskaffe sig nyt. Den trend skal vi andre nu til at lære og vi kan hjælpe miljøet på mange måder ved at tænke i mindre – men bedre forbrug.
Vi bliver mere opmærksomme på at smide bedre væk. Når nu computeren eller strygejernet ikke kan repareres, hvordan kan jeg så sikre mig, at det bortskaffes korrekt?

For hver eneste fraktion af affald er der i dag en udfordring, og vi forbrugere kan også der skubbe til bedre sortering og genanvendelse. Den tankegang får vi også skærpet, når vi beslutter at besøge en Repair Café.
Både vores tøj, elektronik, plastik og metal fortjener at få en værdig genanvendelse.

Længe leve Repair Cafeer og håber de vil sprede sig som ringe i vandet.